Telewiki: BlackBerry Priv (Dutch)De BlackBerry Priv is vanaf deze week verkrijgbaar, in deze Telewiki vertellen we je er meer over.

Wanneer we 5 jaar terug gaan in de tijd, zien we BlackBerry aan de top van de smartphone-markt. Nu, 5 jaar later, is BlackBerry zogoed als ‘dood’, maar toch nog niet helemaal. BlackBerry heeft namelijk net een nieuwe smartphone op de markt gebracht: de Priv. Deze naam komt van privacy en privillege, het eerste is waar BlackBerry al een lange tijd voor bekend staat. Waar BlackBerry niet om bekend staat is om het maken van Android smartphones, tot nu dan toch. De Priv loopt namelijk op een licht aangepaste versie van Android Lollipop. Met licht aangepast bedoelen we een nabij-stock look maar dan wel met de gekende BlackBerry ‘items’ zoals de BlackBerry Hub, gelukkig kan je zogoed als alle aanpassingen uitzitten wanneer je ze niet aangenaam vindt. BlackBerry belooft eveneens dat je tegen januari van 2016 de update naar Marshmallow kan verwachten, niet slecht vinden wij. In deze…

12 Comments on Telewiki: BlackBerry Priv (Dutch)

 1. ik ben het niet helemaal mee eens dat dit zo'n bijzonder toestel. En ja voor sommige heeft dat toetsenbord een voordeel. Maar das dan ook t enige verschil naast blackberry apps.

 2. Hoe zit het eigenlijk met de Blackberry-functies? Waarin onderscheidt dit toestel toestel zich ten opzichte van andere Android telefoons? Jullie zeggen wat over de hardware, maar eigenlijk vrij weinig over de software. De zaken die Blackberry wil showcasen met dit toestel, waar gaat dit precies om?

  Verder wel een beetje makkelijk om over een nieuw toestel te roepen dat deze te duur is. Ieder nieuw toestel begint hoger in de prijs, en er zit natuurlijk geld in zaken als het toetsenbord en wellicht de software (krijg je toegang tot bepaalde blackberry diensten bijv? Dat waren vroeger namelijk zaken waar je voor bijbetaalde). Stel dat je een soort van BIS-constructie gratis krijgt, dan is het eea wel interessant.

  Verder mikt Blackberry natuurlijk vooral op de zakelijke gebruiker. Dit soort plannen wordt zakelijk aangeschaft, en dus boeit de losse prijs dan niet. Wellicht dat ze met providers dikke kortingen hebben afgesproken als je je abonnement icm BIS afsluit (en het dus niet gratis is).

  Persoonlijk hoop ik dat ze overigens weer een BBOS10-toestel uitbrengen. M.i. is dat het beste OS dat er is. Zeker voor zakelijk gebruik. Maar goed, als het gaat om de veiligheid en privacy hebben maar weinig bedrijven echt oog voor deze zaken en willen ze liever een leuke speeltelefoon als Android of iOS waar ze prive ook van kunnen genieten (lees: veel apps voor beschikbaar hebben). Dat bijv. de NSA altijd mee kan kijken boeit zelfs onze overheid niet,. dus dan zal de gemiddelde zakelijke klant er ook niet veel om geven.

  Naar mijn weten zijn alleen een goed aantal overheden over op Blackberry nav de Amerikaanse afluisterschandalen. In het bedrijfsleven blijft er sprake van een uittocht. Op zich wel jammer dat men het belang van dit soort diensten niet door heeft, aangezien dit gemakkelijke denken ervoor zorgt dat de norm wordt om zo veel mogelijk informatie te verzamelen en alle betrokken partijen zo veel mogelijk toegang te geven, zolang er maar de schijn bestaat dat ze iets om de privacy van de klant geven.

  Wat Blackberry zelf betreft, vergeten jullie op te merken dat de telefoonbusiness slechts een deel van de totale business betreft. Blackberry zelf heeft met de overname van Good Technology en AdHoc plus de zaken die ze al hadden zich een belangrijke positie verworven op het gebied van feitelijk alles dat met telecombeveiliging te maken heeft. Verder bezitten ze QNX, waar het eigen BBOS10 op gebaseerd is, maar ook allerlei besturingssystemen in de medische industrie en de auto-industrie (waaronder Android auto en Apple Carplay). Blackberry zelf blijft dus nog wel in leven en haar invloed houden. Maar de toestellen, dat is maar de vraag.

  Het interessante is overigens dat Android meer naar het lagere segment lijkt te zakken, gezien de goede Chinese spelers en het feit dat Sony ook de Z5 met een goedkopere prijs geïntroduceerd heeft. In het high end is dus concurrentie nodig. Blackberry heeft een verkoopargument met alle privacy en beveiligingsvoorwaarden, maar hier geven mensen niets om. En het gegeven dat Blackberry zelf amper toestellen uitbrengt helpt ook niet. Ik hoop niet dat Apple in zijn eentje daar overblijft. Dat zal namelijk een nog verder gaande stagnatie van de markt betekenen dan al het geval is sinds de dominantie van dat merk.

 3. Te duur en quadHD scherm hoefde ook niet, ook niet zo groot. 5 inch was groot genoeg, zeker omdat het toetsenbord geen ruimte in beslag neemt op het beeld.

 4. Er wordt in het filmpje en vooral in het geschreven artikel gesteld dat blackberry min of meer 'dood' is. Blackberry heeft 3,3 miljard dollar in kas en heeft laatst nog een bedrijf overgenomen, good technology. Het bedrijf is zich meer gaan richten op software. Chen heeft een dezer dagen aangegeven dat het bedrijf meer producten in de planning heeft staan. Het gaat er nu om hoe de markt de priv zal ontvangen. Zoals het er nu naar uitziet gaat blackberry meer producten uitbrengen volgens John Chen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*